Аритмията е състояние, при което сърцето се съкращава абнормално (извън нормалния ритъм). В много случаи е безвредна, но в някои може да бъде животозастрашаваща.

При аритмия, оплакванията на пациентите често са сърцебиене, усещане за “пърхане”, пропуснати или прибавени сърдечни удари.

Аритмията може да се появи и изчезне изневиделица като за точна диагноза е необходим преглед при кардиолог. Свържете се с мен д-р Камен Каменов за преглед и консултация.

Кога е опасна аритмията?

кардиолог лечение
добър кардиолог при аритмия, аритмия, кардиологичен преглед

В състояние на аритмия сърцето може да не успее да изтласка достатъчно кръв към мозъка и други органи, което може да има трагичен изход.

Какво причинява аритмията?

Аритмията може да настъпи, ако даден отдел от сърцето започне самостоятелно да произвежда електрически сигнали, които се добавят към нормалните и така сърдечната дейност се нарушава.

Някои хранителни навици като определени медикаменти, повече кофеин, тютюнопушене, алкохол, проблеми с щитовидната жлеза, стомаха или пък генетичен фактор могат да доведат до поява на аритмия както при възрастни, така и при млади пациенти.

Аритмия видове

видове аритмия
видове аритмия, аритмия, преглед при симптоми на аритмия, кардиолог

Преждевременна аритмия – екстрасистоли (прескачавания)

Преждевременните сърдечни удари са един от най-често срещаните видове аритмии. В повечето случаи не крият риск, като пациентите имат оплаквания като пропускане на сърдечните удари.

В по-голямата си част, тези допълнителни удари не налагат спефицично лечение (стига да са в нормата за едно денонощие). 

Предсърдно мъждене

Отново много често срещана аритмия, която се характеризира с бързи, неправилни сърдечни удари. Електрическите сигнали не започват в синоатриалния възел, а в друга част на предсърдията, при което сигналите се разпространяват неправилно.

В резултат на това стените на предсърдията започват да се съкращават много бързо и така не се изтласква необходимото количество кръв към камерите. Най-честите усложнения от това са инсулт и сърдечна недостатъчност.

Най-честите признаци за инсулт са:

 • Внезапно изтръпване или слабост на едната страна на тялото
 • Проблем със зрението и речта
 • Замаяност и внезапно главоболие
 • Загуба на съзнание
 • Затруднено дишане

Симптомите за инфаркт са по-широкоспектърни, дори могат да наподобят тези на аритмията. Някои инфаркти биват тежки и внезапни, макар че повечето започват бавно и постепенно предизвикват болка и дискомфорт.

Общи симптоми на инфаркт:

 • Болка и/или дискомфорт в областта на гърдите или усещане за натиск, идващ и преминаващ
 • Дискомфорт в горната част на тялото – гърба, ръцете, стомаха, шията, челюста и др.
 • Гадене и замаяност
 • Избиване на студена пот

За съжаление, много често пациентите не разчитат правилно или въобще сигналите за настъпващ инфаркт и чакат твърде дълго преди да получат помощ.

При усещане за сърдечен удар или при подобни симптоми, веднага се обадете на 112! Не отлагайте!

Предсърдно трептене

Наподобява трептенето или “пърхането”, но при този вид аритмия електрическите сигнали се разпространяват бързо и ритмично.

По-рядко се среща от предсърдното мъждене, но резултира в подобни на него усложнения.

Пароксизмална надкамерна тахикардия

Характеризира се с бързи сърдечни удари – започват внезапно и изчезват също толкова неочаквано. При това състояние има нарушаване на електрическата връзка между камерите и предсърдията.

Тази аритмия се среща често при млади пациенти и обикновено не е опасна. Често настъпва при усилена физическа дейност.

Камерна тахикардия

камерна тахикардия
камерна тахикардия, съкращаване на сърцето, аритмия, рискове при тахикардия

Характеризира се с по-бързо от обикновеното съкращаване на сърцето, което може да бъде краткотрайно или дълготрайно. Тахикардията може да бъде опасна, когато продължава дълго време и съответно рискът от усложнение е по-висок.

Камерно мъждене

преглед при кардиолог софия
преглед при кардиолог софия, камерно мъждене

Появява се, когато електрическите сигналите предизвикват трептене на камерите и не се изтласква достатъчно кръв към тялото. При това положение може да възникне внезапна сърдечна смърт.

Състоянието може да се овладее с бърза дефибрилация. От всички видове аритмия, тази е най-опасната и най-често води до смърт при пациентите.

Прочетете също: Защо е важна профилактиката на сърцето?

Аритмия лечение

При оплаквания за прескачания, сърцебиене, пърхане или болка, задължителна е консултация с опитен кардиолог, който да установи проблема и да назначи подходящо лечение.

Първата основана цел е да се възстанови нормалния сърдечен удар и/или да се поддържа нормална сърдечна честота.

Втората е да се предотвратят емболични инциденти като мозъчен инсулт. Възстановяването на ритъма подобрява качеството на живот и левокамерната помпена функция.  

Постига се чрез антиритмични медикаменти или чрез други инвазивни методи, като електрошок или аблация, които обаче не са безвредни и крият риск от усложнения.

Прилагат се само в много крайни случаи, когато няма друго какво се да направи. Дори и да се наложи прилагането на някой от тези инвазивни методи, за съжаление няма гаранция, че аритмията няма да рецидивира.

Това налага повторни процедури, прием на антикоагулатни медикаменти, хоспитализации.

Всеки последващ опит за въстановяване на ударите на сърцето по този начин при предсърдно мъждене, например, с давност повече от 48 часа, налага профилактичен прием на подобни медикаменти.

Хапче за аритмия: прескачания на сърцето и задух

При пациентите, при които има чести рецидивиди, се прилага стратегия за поддържане на сърдечната честота в нормалните граници (60-100) удара в минута в покой.

Разбира се, приближаването към долната граница е за предпочитане. Това се постига чрез различни медикаменти като бета блокери, калциеви антагонисти и други.

Това се постига най-често с бета блокери, дигиталисови препарати  или верапамилов тип калциеви антагонисти.

Прочети още на: Предсърдно мъждене – как се лекува най-честата трайна сърдечна аритмия.

Как да спра прескачането на сърцето

Извън хранителните добавки като магнезий и антиритмични медикаменти, съществуват някои добри практики, които могат да успокоят сърцето.

Състояния като дехидратация, прием на кофеинови напитки, Исхемична болест на сърцето, болест на сърдечните клапи, недоспиване, повишена температура, Базедова болест и други могат да предизвикат аритмия 

За успокояване на сърцето влияе добре йога, физическа активност, ароматерапия, подходящо здравословно хранене, достатъчно вода и сън.

Ако сърцебиенето не се овладява, приложете Манервата на Валсалва: запушвате носа, затваряте устата и сега се опитайте да издишате.

Тъй като няма да ви е лесно да направите това упражение, въздухът ще се насочи надолу автоматично, както при това при напън или раждане при изтласкване на бебето.

Моментното завишаване на кръвното налягане също може да подпомогне за връщане на нормалния сърдечен ритъм.

Кашляйте

Друг ефективен начин за възстановяване на сърдечния ритъм. Кашлицата повишава налягането в гръдния кош – достатъчно е понякога да се изкашляте рязко, за да възстановите сърдечня ритъм.

Пиенето на успокояващи чайчета също оказва благоприятно влияние върху сърдечната дейност. Често, придружаващите симптоми към сърцебиенето могат да включват замаяност, изпотяване, главоболие, болки в гърдите и др.

Палпитациите често минават изведнъж от само себе си, но могат да причинят и доста голямо неудобство на пациента.

Когато сърдечната честота е над 100 удара в минута, говорим за тахикардия, а под 60 за брадикардия. Допълнителният пулс се нарича екстрасистола.

При нарушен електролитен баланс (калий, магнезий, калций) също може да бъде причината за аритмия).

Антидепресанти

Това може да бъде причина, която да провокира токсични екстрасистоли. Такъв може да бъде ефектът от еуфилин, ефедрин, диуретици и др.

Аритмия при деца

Прескачане може да се появи и при деца с разнородни причини. Всяко сърдечно заболяване може да доведе до отклонения, проблеми с щитовидната жлеза и др.

При възрастни екстрасистолите могат да се появят след дистрофични изменения в сърцето вследствие на хормонална дисхармония. При децата има риск от респираторни инфекции.

Прескачане на сърцето и болка в гърдите при деца

Симптомите са като при възрастните, само че малките деца като цяло не могат да опишат точно усещанията си.

Ето защо родителите трябва да следят за нарушения на съня, плач при докосване в областта на гърдите, повишена възбудимост.

Екстрасистоли магнезий

Приемът на магнезий е пряко свързан с правилната работа на сърцето. Недостигът или пълният му дефицит води до спазъм на сърцето, което може да доведе до трагичен край.

От изключителна важност е присъствието на магнезий в ежедневието ни, за да живеем по-дълго и пълноценно с по-малък риск от усложнения.

С магнезий дори могат да се лекуват и овладяват различни видове аритмии и това е доказано още през далечната 1935 г в университет в Чикаго.

Изследователите там установили, че недостигът на магнезий води до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

В заключение, ниските стойности на магнезий води до покачване на нивата на калций в артериите, с което се повишава риска от атеросклероза.

Казано с две думи, без магнезий, сърцето не може да оцелее. Продължителността на живота зависи пряко именно от количеството на магнезий в клетките.

Надкамерни екстрасистоли при млади

Преждевременното подаване на електрически импулси може да се появи дори при млади хора без съществуваща причина като текущо заболяване и рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане и др.

За жалост, статистиката показва, че все по-често млади, дори тинейджъри, могат да страдат от надкамерни екстрасистоли. Причината за това може да бъде стрес, алкохол, нездравословен начин на живот и др.

Камерни екстрасистоли

Локализират се в проводната система на камерите вследствие на възбуждащи импулси. Те водят до преждевременно съкращение на сърцето и това е доста често срещано явление дори при млади хора със структурно здрави сърца.

Този вид прескачания са нормални, ако са до 200 за денонощие. Усещането за прескачане е като удар в областта на гъдите или като бучка, тежест в гърлото.

Екстрасистоли при спортисти

При тях може да се появят прескачания вследствие на свръхнатоварване, при което сърцето рязко повишава кръвоснабдяването.

В тази група попадат най-интензивно спортуващите както и хората, занимаващи се с тежък физически труд.

Сваляне на темпото и интензитета на натоварване ще окаже положителен ефект. Но при продължителни оплаквания, незабавно потърсете опитен кардиолог в МЦ “Орто пункт” за консултация!

Прескачания/екстрасистоли в легнало положение

Много често прескачанията в легнало положение или след хранене може да са свързани със стомаха, черния дроб, панкреаса, жлъчката или др.

Каквато и да е причината, винаги си заслужава консултация със специалист. Също не е изключено и зараждащо се заболяване, което може да се превентира. 

Екстрасистоли след хранене

Нездравословните хранителни навици отново стоят в основата на пресканията след хранене. В това число се включват прибързените хапвания на крак или пропускане на хранене, преяждане и др.

Още по-негативен ефект може да окаже преяждането късно вечер непосредствено преди лягане.

Рискова комбинация за сърцето е препълненият стомах в легнало положение. Ако прескачанията се наблюдават само след хранене или предимно в този период, направете си консултация с гастроентеролог.

Екстрасистоли в покой

Сърцебиене и/или прескачания в пълен покой на сърцето? Може да се появи след употреба на алкохол, цигари, кофеинови напитки, енергийни стимуланти и др.

Екстрасистоли при здраво сърце – възможно ли е?

При здраво сърце също може да се появи аритмия. В по-млада възраст, прескачанията могат да бъдат доброкачествени, които не са животозастрашаващи.

Влошеното емоционално състояние, нарушен метаболизъм, нервни кризи, рязка промяна в температурата и други подобни също могат да отключят аритмия.

Как да овладеем аритмията?

Някои пациенти са спокойни и гледат да не се тревожат за състоянието си, докато други са по-склонни към паника, по-чувствителни са и следователно се поддават на самовнушения.

За да се справите с тревогите си от неясното си здравословно положение, потърсете консултация с опитен кардиолог като д-р Камен Каменов в клиника “МЦ Орто пункт” София (работим по НЗОК).

Преглед при кардиолог София

Важно е да се разгледат симптомите, честотата и обичайното им време, нужда е пълната документация, детайлни за предишни заболявания, прием на добавки, витамини и прочее.

От особено значение е информацията за генетичната предразположеност на пациента към дадено заболяване, случаи на мозъчен инсулт, внезапна смърт и др.

Във всички останали случаи, когато няма установена болест, умерената физическа дейност и добрата грижа за сърцето чрез правилно хранене е препоръчително.

Преглед на сърцето

Заболяванията на сърдечно-съдовата система идват внезапно и времето за реагиране се свежда до минимум.

Превенцията на подобни опасни за живота и здравето на пациента ситуации изисква профилактични прегледи веднъж годишно, а в идеалния случай на всеки 6 месеца.

В зависимост от индивидуалното състояние, профилактичните прегледи могат да се зачестят.

Преглед на сърце с кардиограма ЕКГ

Най-често използваният и ефективен метод за диагностика на сърдечно-съдови заболявания, включително сърдечна недостатъчност, Исхемична болест на сърето, тахикардия и брадикардия и др.

Кардиограма е важно да се прави и при напълно здрави сърца за превенция на болести от сърдечно-съдов характер.

При определени състояния, като синдром на ранна реполяризация, кардиограмата на пациента може да е малко по-различна от тази при напълно здрави сърца.

Профилактиката позволява да се открият навреме зараждащи се заболявания и да се вземат навременни мерки за тяхното лечение. Колкото по-рано стане това, толкова по-лесно и ефективно може да бъде лечението.

Ехокардиографията  или ултразвук на сърцето

Изключително ефективен метод за установяване на сърдечни заболявания с помощта на ултразвук.

С ехокардиография могат да се установят:

 • Клапни сърдечни лезии
 • Кардиомиопатии
 • Перикардни заболявания
 • ИБС
 • Тумори на сърцето
 • Инфекциозен ендокардит
 • Вродени сърдечни аномалии
 • Дисекация на аортата.

С този метод може също да се определи размерите на аортата, дясна камера, ляво предсърдие, дебелина на междукамерна преграда, размерите и левокамерна кухина, функция на лява камера, дебелина на свободна стена на лява камера.

При оплаквания или за профилактичен преглед, заповядайте в нашия медицински център „Орто пункт“ за преглед и консултация с мен, д-р Камен Каменов. Запишете си час още сега на 0888 245 062

Прочетете още: